четврток, 07 декември 2006

Macedonian Folk Dances

Macedonian Folk Dances
with Pece Atanasovski - • Vol. 1 & 2

mp3 link

Macedonian folk dance music

Bajrace (Zensko Berance) [Kostur, Greek Macedonia]
Berovka [Berovo, Macedonia]
Dafino Vino [Krusevo, Macedonia]
Ferusko [Macedonia]
Gurga Pere [East Macedonia]
Kopacka [Delcevo, Macedonia]
Krstacka [Macedonia]
Memede [Macedonia]
Pajdusko [Macedonia]
Raspukala Šar Planina [Macedonia]
Shopka [Ovchepolia, Macedonia]
Tesko Kavadarsko Oro
Usti Usti Baba [Rom, Macedonia]

Download link

недела, 03 декември 2006

Македонски Патриотски Песни

Македонски Патриотски Песни
link

Ако умрам ил загинам - Јонче Христовски
Вардаре, Пирин кај ти е, Вардаре, Егеј кај ти е - Зоран Марковски
Една мисла имаме - Војо Стојановски
Крвопис - Ванчо Тарабунов
Ајде провикнал се Иљо Малешевски - Ванчо Тарабунов
Народе Македонски! - Симон Гугуловски
Послушајте патриоти - Џорлиеви
Едно име имаме - Јонче Христовски
Кога падна на Пирина, Јане Сандански - Васка Илиева
Егејска мака - Сузана Спасовска
Песна за Леринско (Егејска)
Нема друга Македонија - Војо Стојановски
Шумите Буките
Заплакало Мариово за Ѓорѓи Сугарев - Васка Илиева
Трба, трби Гевгелија - Васка Илиева
Буките разбиваат браќа - Кирил Манчевски
Огин го гори Брезово, Македонијо - П. Нецовски
Јас сум чисто Македонче - Група Македонија
Денес над Македонија - Бадев, Васка & Сариевски
Не плачи мајко не жали - О.Стефковски
Море сокол пие - Александар Сариевски
Распукала Шар Планина - Александар Сариевски
Војната тригодишна - Пелагониски Бисери
Сардисале Лешочкиот манастир - Васка Илиева
Земјо Македонска - Симон Гугуловски
Земјо македонска - Васка Илиева
Каде сте Македончиња - Александар Сарев
Бисер Балкански - Гоце Николовски
Егејки мајки
Еден народ македонски
Распукала Шар Планина
Сокол пие

линк mp3

МАЛЕШЕВСКИ ОРА И ПЕСНИ

МАЛЕШЕВСКИ ОРА И ПЕСНИ

http://www.berovo.net

Малешевското !
Беровско
Ратевско
Ајде провикнал се Иљо Малешевски
Да ти купам мека махнудија
Ај мори камен Јано
Жени се Радо додек си младa
Гуна болна лежи
Јано тенка Малешевка
Комита пита Радо море
Македонски патриотски песни

Берово mp3
http://www.berovo.com/Berovo-MP3

Macedonian heroes Goce DelchevТрганл ми Гоце во Солуна града
во Солуна града
во ладна мејана

ми го служила најубава мома
најубава мома
мома Македонка

Гоце ми беше многу умислено
чаша му стои полна со ракија

Ми го запраша најубава мома
зошто ти Гоце чаша не подигаш

дали ти е Гоце пушка ргосала
или ти е Гоце сабја омрзнала

Еј, мори моме, убаво моме
нели ти ме праша
право ќе ти кажам

Туку јас си барам
најубава мома
најубава мома, мома Македонка

бајрак да навезе и да го напише
смрт или слобода за Македонците

Борба да водат борба за слобода
за Македонија да ја ослободат

Tanec - Teskoto oro

Zemjo Makedonska / Macedonian landЗемјо Македонска
Земјо Македонска, чудна си на глед,
земјо Македонска,
земјо турско-ропска Македонијо
уважавам те.

Уважавам твојте Македонијо
гори високи,
горите висојте
и во тебе херојте Македонијо
што ги раѓаш ти.

Убава си мила мајко Македонијо,
стада се белеат
грозјата вирејат Македонијо,
ти ни даваш се.

Ништо не те плаши Македонијо,
кој душман влегол
тој жив не излегол Македонијо,
ти го ставаш в гроб.

Земјо Македонијо
наша татковино Македонијо

Zemjo Moja ( Suzana Spasovska & Igraorna Tanec )

Cvetinte Oci ( Suzana Spasovska & Naum Petrevski )Цветините очи черешови
Цветините очи черешови
сношти ги видов расплакани.
Цветано моме убаво
што си ми Цвете нажалено?

Дали ти е мајка умрела
или е болен татко ти,
или те тебе посвршија
за тоа либе што несакаш?

Ниту ми е мајка умрела
ниту е болен татко ми,
либето војник ми замина
во таа града Битола.

Од него писмо јас немам
зато сум толку нажалена,
зато сум толку нажалена
нажалена расплакана.

Macedonian Folklore

сабота, 11 ноември 2006

Petar Rendzov

Petar Rendzov

http://www.rendzov.com

недела, 05 ноември 2006

петок, 03 ноември 2006

македонски песни

http://www.radiobubamara.com.mk/r-01c.html

tekstovi na pesni

Galicnik wedding Galicka svadba

Galicnik wedding ( Galicka svadba) PART 1

http://www.youtube.com/watch?v=rgX08W1et34

Galicnik wedding ( Galicka svadba) PART 2

http://www.youtube.com/watch?v=Dd07MJskIS4

Galicnik wedding ( Galicka svadba) PART 3

http://www.youtube.com/watch?v=fPgbshgB90k

Galicnik wedding ( Galicka svadba) PART 4

http://www.youtube.com/watch?v=Q_KVXRM_veg

Galicnik wedding ( Galicka svadba) PART 5

http://www.youtube.com/watch?v=Ila9I0FMh_Y

Teshkoto Oro

Macedonian Gajda music- Zensko oro

doce doce

zensko oro, dracevka

macedonian dances mix

makedonska gajda

Macedonian Oro

macedonian kaval

macedonian Kaval- Ezgija

Macedonian Oro Cucuk

недела, 29 октомври 2006

македонски лирски песни

Листа на македонски лирски песни

link текстови

Абер дојде Донке
Ај да бегаме, мори Васе
Ај засвирете ми чалгии
Ајде дали знаеш паметиш Милице
Ајде Милке да бегаме
Ајде мори Стојно ле, мој соколе
Ајде поминувам заминувам
Ајде, ред се редат, мале
Ајде слушај, слушај, Калеш бре Анѓо
Ајде жалај ме, Малино
Ако умрам ил загинам
Антице жална душице
Бело лице љубам јас
Билјана платно белеше
Болен лежи млад Стојан
Бог да го убие мамо
Брала мома капини
Виена лоза виена
Вино пијам, ем ракија
Врана коња јавам јас
Градел Илија манастир
Да ти пукне мила мајко најмилото
Давај ме мила мамо, давај ме
Дали думаш либе
Дафино вино црвено
Девојченце, девојченце
Дејгиди луди млади години
Дремка ми се дреме мила мамо
Едно време си бев ерген
Едно мало моме
Еј ти моме, мало моме
Елено ќерко
Ерген одев мамо
Жени ме мамо, жени ме
За кого ти цути Дано, лицето
Зајди, зајди јасно сонце
Земјо Македонска
Зурли трештат на сред село
Ја излези стара мајко
Јас сум мома Охриѓанка
Јас те пратив на вода Калино
Јано Јанке Кумановке
Јано мори, Јано леле, севдалино
Јовано, Јованке
Каде си тргнала Кито
Како што е таа чаша полна со вино
Кажи Јано, кажи душо
Кажи, кажи либе Стано
Кажи ми, кажи Катинке
Кажи Рајне, кажи душо
Кате, Кате лично моме
Кирајџиче, јабанџиче
Кога се мажеше што ти се чинеше
Кога си тргнав в туѓина
Кој што ме чуе да пеам
Крај Вардарот седеше
Кранфило, фил-фило моме
Лажи, лажи Вере
Ленка пиши бела книга
Ленче болно лежи
Лилјано моме, Лилјано
Лилјано моме убаво
Лино, мори моме, севдалино
Љубеле се двајца млади
Лулела е Јана
Мајка на Марика думаше
Македонско девојче
Малихери пукаја
Мамо, кој чука на порти
Многу крвја, многу солзи
Марие, дилбер бела, Марие
Марие млада невесто
Марика мома убава
Мариче ле, лично, девојче
Мила мајко што ме роди толку сиромав
Мома уф зандана
Мори моме Магде
На срце ми лежи, мила мамо
Не кажувај либе добра ноќ
Не се бели Маре мори
Не се кревај на големо
Не се фаќај Доне Донке до мене
Не си го продавај Кољо чифликот
Не плачи мило либе, не жали (Параходот)
Не раѓај мајко, лична Македонијо
Нели сторивме вера и клетва
Нели ти реков, моме Донке
Нели ти реков, не оди боса
Немој ме, мила мамо, луто да колниш
Никнало, никнало, цвеќе шарено
Облак се вие, орлите пиштат
Од Битола до Вевчани, си сардисано
Од умот се подизгубив
Оган го гори Брезово
Огрејала еј месечина
Огрејала јасна ѕвезда
Ој, ти пиле, славеј пиле
Ој, Јано, Јано, убава Јано
Ој Недо, Недо, земи ме Недо
Ожени ме мамо, женет да одам
Ордан седи на кулата
Песна ви пеам Македонци
Песна за Деспина
Пилето ми пее рано на сабајле
Петлите пеат, зората се зори
По друм одам мајче
Подигни си, бре невесте дулачето
Појде моме на вода
Развила гора зелена
Се запали пиле Трено одајчето
Си заљубив едно моме
Сношти минав покрај вази
Сокол ми лета високо
Срце ме боли ќе умрам
Стани моме да заиграш
Сулиман ага
Те видов тебе и се заљубив
Учи ме мајко карај ме
Мара Охриѓанка
Љуби, љуби лудо младо
Леле мајко што ме роди
Кучињата лаат, пазарџии идат
Кога војници тргнавме
Каранфил невесто мори
Кандисал Ајрудин паша
Каљо, Калино девојче
Калеш Дончо
Каде се чуло видело
Каде се чуло мамо видело
Јас Методи Патче од Охрида
Извикна Јана провикна
Излегов да се прошетам
Излегол Јане прошетал
И таму е мојата родина
Гледај ме, гледај либе
Фато мори душманке
Фатила зима
Фанче ојде во Калишта
Елено ќерко, Елено
Елено моме, Елено
Еј море девојче
Едно малој моме
Една вечер
Дојди, дојди калеш море Димчо
Една мома с'мајка е
Една мома љубам јас
Дојди, дојди малој моме
До кога браќа мили Македонци
Димчета аскер го писале
Девет години
Бог да бие Русе твојта мајка
Билбил пее во планина
Бог да бие мојта мајка
Антице џанам душице
Ако пијам рујно вино
Ајде што ти текна
Ајде што пијана шеташ Фиме
Ајде шана мана на кантарот
Ајде ќе те прашам бре Донке
Ајде дали знаеш, паметиш Милице
Ај! В Македонија глас се чует
Ај што ми е мило ем драго
Ај да бегаме мори Васе
Ах љубов, пак љубов
1762 лето
Заспала Јанка, Јанинка
Те сакам песно македонска
Собрале ми се набрале
Слегло моме во градина
Славеј пиле рано пее
Сестра моли брата за вечера
Секој што мине помине
Се заљубив во девојче убаво
Поминаа луди млади години
Низ двори се шета мома Катерина

македонски песни mp3

http://janusevi.tripod.com/id27.html

македонски песни mp3

македонске песме

линк текстови

А


Абер дојде, Донке
Ај да бегаме, мори Васе
Ај засвирете ми чалгии
Ајде дали знаеш паметиш Милице
Ајде Милке да бегаме
Ако умрам ил загинам
Антице жална душице
Б


Бело лице љубам јас
Билбил пее во планина
Биљана платно белеше
Битола, мој роден крај
Болен лежи млад Стојан
Бог да го убие мамо
Брала мома капини
В


Вино пијам, ем ракија
Во влашкото маало жолти куќи високи
Врана коња јавам јас
Г


Градел Илија манастир
Ѓ
Д


Да ти пукне мила мајко најмилото
Давај ме мила мамо, давај ме
Да ли думаш либе
Дафино, вино црвено
Две невесте тикве брале
Девојченце, девојченце
Девојченце, мило моје
Дејгиди, луди млади години
Дотекла вода студена
До што е сонце и снегови
Дремка ми се дреме мила мамо
Е


Едно време си бев ерген
Едно мало моме
Еј ти моме, мало моме
Елено, ќерко, Елено
Ерген одев мамо
Ж


Жени ме мамо, жени ме
З


За кого ти цути Дано, лицето
Зајди, зајди
Сторил ниет Зајки, или Зајко Кокорајко
Засвирил Стојан
Земјо Македонска
Зошто си ме мајко родила
Зурли трештат на сред село
Ѕ
И


Извикна Јана провикна
Излегов да се прошетам
Излегол Јане прошетал
Имала мајка, имала, до девет сина
Ј


Ја, излези, стара мајко
Јас сум мома Охриѓанка
Јас те пратив на вода Калино
Јано Јанке Кумановке
Јано мори, Јано леле, севдалино
К


Каде се чуло мамо видело
Каде се чуло, видело
Каде си тргнала Кито
Кажи Јано, кажи душо
Кажи Рајне, кажи душо
Кажи, кажи либе Стано
Кажи ми, кажи Катинке
Како што е таа чаша полна со вино
Калеш бре Анђо
Кате, Кате лично моме
Кирајџиче, јабанџиче
Кога се мажеше што ти се чинеше
Кога си тргнав в туѓина
Кој што ме чуе да пеам
Крај Вардарот седеше
Кранфило, фил-фило моме
Крушево абер пристигна
Ќ
Л


Лажи, лажи, Вере
Ленка пиши бела книга
Ленче болно лежи
Лилјано моме, Лилјано
Лино, моме Лино, севдалино
Лихнида
Љ
М


Мајка на Марика думаше
Македонско девојче
Марије, дилбер бела Марије
Марие млада невесто
Мариче ле, лично, девојче
Мила мајко што ме роди толку сиромав
Можа ли цвеќе без вода
Мома седи на пенџери
Море три години Стамбол го шетав
Мори моме Магде
Н


На Струга дуќан да имам
Не кажувај либе добра ноќ
Не се бели Маре мори
Не си го продавај Кољо чифликот
Не плачи мило либе, не жали (Параходот)
Никнало цвеќе шарено
Нико, нико мори, меанџико
Њ
О


Ој Вардаре
Ој девојче, бело и црвено
Ој, Јано, Јано, убава Јано
Ој Недо, Недо, земи ме Недо
Ој ти пиле, славеј пиле
П


Песна за Деспина
По друм одам мајче
Подигни си, бре невесте, дулачето
Р
С


Саде ти се чудам, Цвето
Се запали пиле Трено одајчето
Се навали Шар Планина или Распукнала Шар Планина
Сестра кани брата на вечера
Си заљубив едно момче
Слегло моме во градина
Сношти поминав, заминав
Сношти минав покрај вази
Сокол пие вода на Вардарот
Срце ме боли ќе умрам
Стани моме да заиграш
Сум се родил мераклија
Т


Те видов тебе и се заљубив
Ти ли се најде, Лено мори
Туѓината пуста да остане
У


Учи ме, мајко, карај ме
Ф


Фато мори душманке
Х
Ц
Ч
Џ

македонска народна

www.radiolav.com.mk

makedonska narodna mp3

Тале Огненовски

Tale Ognenovski, Genius Virtuoso of the Clarinet

http://www.taleognenovski.com.mk

Листа на македонски епски песни

Абер иде од Могила
Болен лежи катил Ѓорѓи
Болен лежи Миле Поп Јорданов
Бор садила мома Евгенија
Го фатиле клети Турци едно моме
Зошто си ме мајко родила
И ние сме деца на Македонија
Крушево абер пристигна
Лешочкиот манастир
Ми товарил калеш Дончо
Море сокол пие
Народе Македонски
Песна за Крушевската република
Песна за Христо Узунов
Послушајте патриоти
Слушам кај шумат шумите
Трба трби Гевгелија
Црна се чума зададе
Црно му било пишано на Александро Турунџев
Четворица комити

линк текстови

македонска народна музика

http://www.macedonians.co.uk/muzika.html

http://www.nostalgija.com/muzika/m.php

http://www.bugojno.biz/mp3M.htm

Стари македонски песни

link текстови

macedonian music

http://macedoniadirect.com/music/browse.asp?list=1

macedonian music macedoniadirect

македонски песни

http://macedoniadirect.com/music/album.asp?id=3053

Što imala k'smet Stamena
Devojče, devojče
Se navali Šar planina
Sadilo mome ran bel bosilok
Otidov selo Dolneni
Son sonila, Jordanica

MKMusic

http://mkmusic.no-ip.net/mkmusic/index.php

MKMusic

Macedonian folk songs

Macedonian folk music, characteristic in all of its elements - instruments, rhytms, melodies - always succeeds in reaching the listeners' hearts. Listen to and learn something more about the Macedonian folk songs:
Lyric songs
Epic songs
Labour songs
Ritual songs
Humorous songs
Folk dance (ora)

линк

Makedonska Narodna

http://65.75.174.170/muzika/m.php

Makedonska Narodna - Ah, ljubov ljubov.mp3
Makedonska Narodna - Aj da begame mori Vase.mp3
Makedonska Narodna - Aj zajdi zajdi.mp3
Makedonska Narodna - Ajde slushaj, slushaj kalesh bre Angjo.mp3
Makedonska Narodna - Belo lice ljubam ja.mp3
Makedonska Narodna - Beranche oro.mp3
Makedonska Narodna - Biljana platno beleshe.mp3
Makedonska Narodna - Roden kraj.mp3
Makedonska Narodna - Romska elegija.mp3
Makedonska Narodna - Sa - sa.mp3
Makedonska Narodna - Si zaljubiv edno momche.mp3
Makedonska Narodna - Site devojchinja.mp3
Makedonska Narodna - Slushnete me drugarki.mp3
Makedonska Narodna - Snosti minav.mp3
Makedonska Narodna - Stefanovo oro.mp3
Makedonska Narodna - Teshka beshe nashata razdelba.mp3
Makedonska Narodna - Uchi me majko karaj me 2.mp3
Makedonska Narodna - Uchi me majko, karaj me.mp3
Makedonska Narodna - Zajdi, zajdi jasno sonce 2.mp3
Makedonska Narodna - Zajdi, zajdi jasno sonce.mp3
Makedonska Narodna - Zoshto si me majko rodila.mp3
Makedonska Narodna -Teshkoto.mp3
Makedonske Narodne-Ako umram il`zaginam.mp3
Makedonski Hitovi 2004 01 Kuku Lele - Ne e ljubomora.mp3
Makedonski Hitovi 2004 02 Arija - Samo gospod e svedok.mp3
Makedonski Hitovi 2004 03 Tamara - 1003 (makedonska verzia).mp3
Makedonski Hitovi 2004 04 Marijan Stojanovski - 109 baknezi vo minuti.mp3
Makedonski Hitovi 2004 05 Elena i Emil - Pobeda za nas.mp3
Makedonski Hitovi 2004 06 Elena Ristevska - Ona druboto (remix).mp3
Makedonski Hitovi 2004 07 Kuku Lele - Oblak sum vo oci tvoj.mp3
Makedonski Hitovi 2004 08 Tose Proeski i Grupa izveduvac - Vreminja.mp3
Makedonski Hitovi 2004 09 Liljana - Moja navika.mp3
Makedonski Hitovi 2004 10 Maja Grozdanovska - Panceva - Nova.mp3
Makedonski Hitovi 2004 11 Ace i Lila - Samo ljubovta.mp3
Makedonski Hitovi 2004 12 Non stop - Bidi mi brat, bidi mi frend.mp3
Makedonski Hitovi 2004 13 Raso - Lazes preteruvas.mp3
Makedonski Hitovi 2004 14 Goko Tanevski - Citaj mi ciganko (remix).mp3
Makedonski Hitovi 2004 16 Kaliopi - Ne mi go zemaj vremeto.mp3
Makedonski Hitovi 2004 17 Leni - Lence Partikova - Vo ime na ljubovta.mp3

мк музика

http://www.mkmuzika.com

Welcome to MkMuzika!

Божилак - Тоше Проески

http://rapidshare.de/files/27975029/www.diskografijeyu.co.nr_20-_20Tose_20Proeski_20-_20Bozilak_20_2006_.rar.html

Tose Proeski Bozilak

Варијации

Сите љубители на убавата македонска народна песна, на нејзиниот веб сајт можат да ги даунлодираат "Јовано Јованке", "Свети Никола", "Дафино вино црвено", "Елено ќерко", "Со маки сум се родила"...

За да го посетите сајтот на Даниела, кликнете тука.

Даниела - Варијации klik .giftshop

Makedonska narodna

http://www.bugojno.biz/mp3M.htm


Makedonska Narodna - Ah, ljubov ljubov
Makedonska Narodna - Aj da begame mori Vase
Makedonska Narodna - Aj zajdi zajdi
Makedonska Narodna - Ajde slushaj, slushaj kalesh bre Angjo
Makedonska Narodna - Belo lice ljubam ja
Makedonska Narodna - Beranche oro
Makedonska Narodna - Biljana platno beleshe
Makedonska Narodna - Roden kraj
Makedonska Narodna - Romska elegija
Makedonska Narodna - Sa - sa
Makedonska Narodna - Si zaljubiv edno momche
Makedonska Narodna - Site devojchinja
Makedonska Narodna - Slushnete me drugarki
Makedonska Narodna - Snosti minav
Makedonska Narodna - Stefanovo oro
Makedonska Narodna - Teshka beshe nashata razdelba
Makedonska Narodna - Uchi me majko karaj me 2
Makedonska Narodna - Uchi me majko, karaj me
Makedonska Narodna - Zajdi, zajdi jasno sonce
Makedonska Narodna - Zajdi, zajdi jasno sonce 2
Makedonska Narodna - Zoshto si me majko rodila
Makedonska Narodna -Teshkoto.
Makedonske Narodne-Ako umram il`zaginam

"Aj zajdi zajdi jasno sonce"

Aj zajdi zajdi more jasno sonce,
mene mi zdodeja ova pusta `etva.
Nad glava mi stojat do tri spahii
I oni mi velat ajde brgu `nejte.

Prvi ni veli ajde brgu `nejte,
A vtori mi veli nisko da `nejme, 2h
A treti mi veli klasja zbirajte.

A mene mi pla~e moeto ma{ko dete
Jas ne mo`am didam da go previjam, 2h
Da ne go previjam da ne go najadam.

Exclusively for you the music of "Aj zajdi zajdi jasno sonce" (1.72 MB) .WAV file,
Performed by Vaska Ilieva. link mp3

STARI MAKEDONSKI PESNI

http://www.unet.com.mk/starimakpesni/index.html

tekstovi

Snoshti Minav Niz Kozhuv Planina

Snoshti minav mila mamo niz kozhuv planina x2
O lele mila mamo niz kozhuv planina x2

Tam go najdov mila mamo mlad Goce Delcev x2
O lele mila mamo Delcev vojvoda x2

I so nego mila mamo se mladi komiti x2
O lele mila mamo s'pushki na kiteni x2

I mene mi velat mamo "Kinisuvaj so nas" x2
O lele mila mamo komita da bidam x2

Komita da bidam mamo, s'dushman da se bijam x2
O lele mila mamo, za Makedonija x2

link

македонски песни

http://upload.radiomk.com

makedonska muzika mp3