четврток, 7 декември 2006

Macedonian Folk Dances

Macedonian Folk Dances
with Pece Atanasovski - • Vol. 1 & 2

mp3 link

Macedonian folk dance music

Bajrace (Zensko Berance) [Kostur, Greek Macedonia]
Berovka [Berovo, Macedonia]
Dafino Vino [Krusevo, Macedonia]
Ferusko [Macedonia]
Gurga Pere [East Macedonia]
Kopacka [Delcevo, Macedonia]
Krstacka [Macedonia]
Memede [Macedonia]
Pajdusko [Macedonia]
Raspukala Šar Planina [Macedonia]
Shopka [Ovchepolia, Macedonia]
Tesko Kavadarsko Oro
Usti Usti Baba [Rom, Macedonia]

Download link

недела, 3 декември 2006

Македонски Патриотски Песни

Македонски Патриотски Песни
link

Ако умрам ил загинам - Јонче Христовски
Вардаре, Пирин кај ти е, Вардаре, Егеј кај ти е - Зоран Марковски
Една мисла имаме - Војо Стојановски
Крвопис - Ванчо Тарабунов
Ајде провикнал се Иљо Малешевски - Ванчо Тарабунов
Народе Македонски! - Симон Гугуловски
Послушајте патриоти - Џорлиеви
Едно име имаме - Јонче Христовски
Кога падна на Пирина, Јане Сандански - Васка Илиева
Егејска мака - Сузана Спасовска
Песна за Леринско (Егејска)
Нема друга Македонија - Војо Стојановски
Шумите Буките
Заплакало Мариово за Ѓорѓи Сугарев - Васка Илиева
Трба, трби Гевгелија - Васка Илиева
Буките разбиваат браќа - Кирил Манчевски
Огин го гори Брезово, Македонијо - П. Нецовски
Јас сум чисто Македонче - Група Македонија
Денес над Македонија - Бадев, Васка & Сариевски
Не плачи мајко не жали - О.Стефковски
Море сокол пие - Александар Сариевски
Распукала Шар Планина - Александар Сариевски
Војната тригодишна - Пелагониски Бисери
Сардисале Лешочкиот манастир - Васка Илиева
Земјо Македонска - Симон Гугуловски
Земјо македонска - Васка Илиева
Каде сте Македончиња - Александар Сарев
Бисер Балкански - Гоце Николовски
Егејки мајки
Еден народ македонски
Распукала Шар Планина
Сокол пие

линк mp3

МАЛЕШЕВСКИ ОРА И ПЕСНИ

МАЛЕШЕВСКИ ОРА И ПЕСНИ

http://www.berovo.net

Малешевското !
Беровско
Ратевско
Ајде провикнал се Иљо Малешевски
Да ти купам мека махнудија
Ај мори камен Јано
Жени се Радо додек си младa
Гуна болна лежи
Јано тенка Малешевка
Комита пита Радо море
Македонски патриотски песни

Берово mp3
http://www.berovo.com/Berovo-MP3

Macedonian heroes Goce DelchevТрганл ми Гоце во Солуна града
во Солуна града
во ладна мејана

ми го служила најубава мома
најубава мома
мома Македонка

Гоце ми беше многу умислено
чаша му стои полна со ракија

Ми го запраша најубава мома
зошто ти Гоце чаша не подигаш

дали ти е Гоце пушка ргосала
или ти е Гоце сабја омрзнала

Еј, мори моме, убаво моме
нели ти ме праша
право ќе ти кажам

Туку јас си барам
најубава мома
најубава мома, мома Македонка

бајрак да навезе и да го напише
смрт или слобода за Македонците

Борба да водат борба за слобода
за Македонија да ја ослободат

Tanec - Teskoto oro

Zemjo Makedonska / Macedonian landЗемјо Македонска
Земјо Македонска, чудна си на глед,
земјо Македонска,
земјо турско-ропска Македонијо
уважавам те.

Уважавам твојте Македонијо
гори високи,
горите висојте
и во тебе херојте Македонијо
што ги раѓаш ти.

Убава си мила мајко Македонијо,
стада се белеат
грозјата вирејат Македонијо,
ти ни даваш се.

Ништо не те плаши Македонијо,
кој душман влегол
тој жив не излегол Македонијо,
ти го ставаш в гроб.

Земјо Македонијо
наша татковино Македонијо